SAVAŞ: DEPREM KONUSUNDA ASLA SİYASET YAPMADIM
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir TV programında deprem sonrası Hatay’daki durumu ve çalışmaları değerlendirdi
DEPREMDEN EN BÜYÜK YIKIMI HATAY YAŞADI
6 Şubat’ta 11 ilimizin büyük bir depremle sarsıldığını hatırlatan Başkan Savaş, “Depremden en büyük yıkımı Hatay yaşadı. 7 kez yıkılıp 8.kez de yıkılmış bir şehir. Çok fazla can ve mal kaybımız oldu. Deprem sonrası sürecini çok iyi bir şekilde daha sağlıklı, daha dinamik ve bütüncül olarak ele almalıyız. Bu durumu tek başımıza yürütme ve yönetme şansımız yok. Bilimsel verilerden de faydalanarak kamu kurum ve kuruluşlar ile Hatay’ı hep birlikte tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
DEPREM ÖNCESİ 15 İLÇEMİZDE ZEMİN ETÜDÜ YAPTIK
Deprem öncesinde Türkiye’de altyapı konusunda depreme en hazırlıklı il olduklarını vurgulayan Savaş, “15 ilçemizde 9 bin hektarlık alanda zemin etüdü yaparak sondaj ve mikro bölgeleme çalışmaları yaptık. Hangi bölgenin, depreme ne kadar dayanıklı olduğunu tespit ettik. Zemin de yapı kadar çok önemli. Kil taşı zeminin alüvyon zemine göre 200 kat daha dayanıklı yapıya sahip. Kil taşı zeminin bulunduğu yerlerimiz depremden çok fazla etkilenmemiş.” açıklamalarında bulundu.
BİLİMİN BU KADAR ÇOK İLERLEDİĞİ BİR SAFHADA YANLIŞ YAPARSAK BUNUN MANEVÎ BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR
23 bin 65 Hataylının hayatını kaybettiğini belirten Savaş, “ Bu kadar çok kaybın olduğu bir coğrafyada bundan sonraki süreci çok iyi yönetmek lazım. Bilimin bu kadar çok ilerlediği bir safhada yanlış yaparsak bunun manevi bedeli çok ağır olur. Tarihte belli periyotlar halinde büyüklüğü ve yıkıcılığı çok olan depremler sürekli olmuş. Harekete geçip kırıldığında bizlere zarar verecek fay hatlarının bulunduğu bir coğrafyadayız. Bunun içindir ki bu süreci Bakanlıklarımızla, il-ilçe belediyelerimizle, üniversitelerimizle sivil toplum örgütlerimizle birlikte çalışarak yönetmeliyiz.” açıklamalarında bulundu.
ŞEHRİN DAHA SAĞLAM VE DAHA SAĞLIKLI YAPILANMASI ADINA ALANINDA UZMAN AKADEMİSYENLERLE ÇALIŞIYORUZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla koordineli olarak çalıştıklarının altını çizen Savaş, “Özellikle şehir merkezimizde mülkiyet ve kat sorunlarımız var. Zemininden dolayı daha az kat verileceği için hak kayıpları olmaması açısından Bakanımızla bütüncül çalışma kültürünü uyguluyoruz. Şehrin daha sağlam ve daha sağlıklı yapılanması adına alanında uzman akademisyenlerle çalışıyoruz. Eylül ayında bakanlıkları, ilçe belediyelerini de davet edeceğimiz bir çalıştay düzenleyeceğiz. İnsanları bir an önce evlerine kavuşturmak istiyoruz. Artık pardon deme, şansımız yok.” diye konuştu.
HATAY’A DEPREM SONRASI SİYASETÜSTÜ BİR YAKLAŞIMLA BAKMALIYIZ
Şehrin tarihî önemini göz önünde bulundurarak, zarif ve nazik çalışmalarla şehri bir nakış gibi işlemenin önemini anlatan Savaş, “Deprem konusunda asla hiç siyaset yapmadım. Hatay’a deprem sonrası siyasetüstü bir yaklaşımla bakmalıyız. Halkımızın beklentisi de bu şekilde. Bakanlıklarımızla, valiliğimizle, AFAD ve ilgili kurumlarla birlikte çalışmaya gayret ediyoruz.” düşüncelerini paylaştı.
KIŞ GELİYOR VE ENDİŞELENİYORUZ
Zamanın daraldığını yıl sonuna 5 ayın kaldığına dikkat çeken Savaş, “Hatay’a 220 bin konutun yapılacağı açıklanmıştı. Şu anda yıl sonuna kadar 73 bin 971 konutun bitirilmesi hedefleniyor. Kış geliyor ve endişeleniyoruz. Konutların bir kısmını bitirmek, iş olanaklarını attırmak, ticaretin yürütülmesini sağlamak ve en önemlisi de okullarımızı açmak birinci plânda çözmemiz gereken temel sorunlarımız arasındadır.” ifadelerini aktardı.
7 MAHALLEMİZE 2 GÜN ÖNCE SU VEREBİLDİK
Zorlu coğrafî şartlar altında özveriyle çalıştıklarının üzerinde duran Savaş, “ İskenderun’da dağlık bir bölgede bulunan su isale hattını aylardır çalışarak onardık. 7 mahallemize 2 gün önce su verebildik. Hiçbir resmî kurum ve özel sektör şirketleri onarım çalışmalarını yapmak istemedi. Biz de kolları sıvayıp gece gündüz demeden HATSU ve ekipleriyle bir başarıya daha imza attık.” dedi.
SULARIMIZ SÜREKLİ TAHLİL EDİLİYOR
Başta Reyhanlı olmak üzere bazı ilçelere nüfus kaymaları olduğunu aktaran Savaş. “Geçen yıl ile bu yıl arasında yağış rejiminde azalma olduğunu görüyoruz. Depremden dolayı da su kaynaklarının başka noktalara kaydığını tespit ettik. Su borularında kırılmalar oldu. Şu anda içilmeyecek suyumuz yok. Sularımız sürekli tahlil ediliyor.” dedi.
DEVLETİMİZ HATSU’NUN GİDERLERİNİ SÜBVANSE ETMELİ
Türkiye’nin en ucuz suyunu verdikleri için bazı bölgelerde kaçak tarımsal sulamalarının yapılmasından dolayı su yetersizliğine değinen Savaş “4 ay boyunca su faturası almadık. Böyle olunca HATSU’nun iş yükü 12 kat arttı ama gelirlerimiz %40 düştü. Vergi ödemesine yıllarca sadık kalan Hatay halkı olarak yatırım ve hizmet beklemek en doğal hakkımızdır. Devletimiz HATSU’nun giderlerini sübvanse etmeli.” çağrısında bulundu.
EXPO’YU YAPMASAYDIK HİZMET VERECEK ALAN BULAMAZDIK
Başkan Savaş, EXPO alanlarının yapılmasının yereldeki bazı temsilciler ve milletvekilleri tarafından eleştirilmesine şu şekilde yanıt verdi: Depremde belediyemizin pek çok binası zarar gördü. EXPO’yu yapmasaydık hizmet verecek alan bulamazdık. Şu anda büyükşehir ve HATSU bu alanlarda hizmetler veriyor.
ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERİ DE BİR DAHA KAZANIRIZ
Yerel seçimlerde adaylığı konusuna açıklık getiren Savaş,
“Bu şehir, Gazi Mustafa Kemal’in ve birçok uygarlığın bizlere kutsal emanetidir. Çok fazla yıkıma uğramış bu şehri bırakmak istemeyiz. Bundan önce seçimleri 3 defa kazandık. Önümüzdeki yerel seçimlerde de bir daha kazanırız. Devletimizi ve tüm siyasîleri Hatay’a sahip çıkmaya çağırıyorum.” dedi.