BAZI FİRMALARIN İZİNSİZ BİR ŞEKİLDE MADEN ARAMASINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ
YAYLADAĞI BELEDİYE BAŞKANI YALÇIN, HATAY BASIN CEMİYETİ'NDE (HBC) GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELDİ.
Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Hatay Basın Cemiyeti’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında ilçede bazı firmaların izinsiz şekilde maden aramasına geçit vermeyeceklerini söyledi.HBC aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a da seslenen Başkan Yalçın, haklı davalarında yanlarında olacaklarına inandığını kaydetti. Emekli Tümamiral Cihat Yaycı ve geçmiş dönem Milletvekili Arzu Erdem ile birlikte Hatay Basın Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Yalçın, ilçenin doğal kaynaklarını kirleten ve gereğinden fazla arama yapmaya çalışan firmalarına Yayladağı halkı gibi kendisinin de karşı olduğunu belirterek konuyla ilgili hukuki süreci başlattıklarını açıkladı.Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Hatay Basın Cemiyeti’ne nezaket ziyaretinde bulundu.Başkan Yalçın’a ziyaretinde Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı ve Milletvekili Arzu Erdem de eşlik etti. Başkan Yalçın ve beraberindeki heyeti Hatay Basın Cemiyeti Başkanı Hikmet Otuzbir ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.
“BİZ SINIRIN SİLAHSIZ BEKÇİLERİYİZ”
Toplantıda ilk olarak açıklama yapan Başkan Yalçın, Türkiye için stratejik öneme sahip olan Yayladağı’ndan göçleri önlemek ve sınırı korumak için vatandaşlara iş imkanı yaratırken, maden firmalarının vatandaşların yaşam alanlarına göz diktiğini ve mahalleleri toza boğarak vatandaşları göçe zorladığını belirtti. Yayladağı’nda maden araması yapılan alanların tıbbi aromatik bitkiler açısından zengin olmasından dolayı buna izin vermeyeceklerini belirten Başkan Yalçın, izinsiz arama yapan firmalarla ilgili hukuki işlem başlattıklarını ve izinlerinin iptal edileceğini de sözlerine ekledi. Yayladağı’nda 40 kilometre duvar için 1,5 dönümlük alanın yeterli olacağının altını çizen Başkan Yalçın, bazı firmaların 1000 dönümlük arama yaptığını, bu alanın yalnızca Hatay’a değil Türkiye’ye yeteceğini de sözlerine ekledi. İzinsiz ve gereğinden fazla arama yapan firmalarla ilgili hukuki süreci başlattıklarının da altını çizen Başkan Yalçın; “Cihat Yaycı paşamız Yayladağı Belediyesi’ni deprem sonrasında da ziyaret etmişti. Bu ziyaretlerde kendisine en önemli eksiğin okul olduğunu söyledik. Sınavla alınan okulu paşamızın destekleriyle ilçemize kazandırdık. Cihat Yaycı paşamız denince akla mavi vatan ve bayrak gelir. İlçemizin ülkemiz için stratejik bir yeri var. Çünkü Yayladağı sınır bölgesi. Misak-ı Milli olmadan önce biz Bayırbucak Türkmenleri ile birlikteydik. Türkiye için de stratejik alanlardan birisi bu bölge. Biz göç vermemeye vatandaşı ilçede tutmaya gayret ediyoruz. Biz sınırın silahsız bekçileriyiz. İstenmeyen bir felaket kıyamet oldu. Hatay büyük yara aldı. Dünyanın en büyük depremini yaşadık. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Devletimiz toparlanma için çok şeyler yapıyor. Nüfus 37 bindi. 70 bin Antakya’da yaşayan hemşehrimiz var. Burada arama kurtarmaya da katıldık. 200 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Şehrin yeniden hayata geçmesi için inşaat alanlarında kırma taş ve beton tesislerine ihtiyaç duyuldu. Valilik yetkiler verdi. Yayladağı toprakları Hatay’a feda olsun. Ancak bunun bir düzen içinde olması lazım.
“BİZİM KANUNA AYKIRI DAVRANMAMIZI BEKLİYORLAR”
Yayladağı’nın değişik bölgelerinde santraller var. Bunlara saygı duyuyoruz. 2-3 taş ocağıyla burayı ayağa kaldıramayız. Ama ÇED raporuna gerek yoktur raporu fırsatçılara geçit vermeyeceğiz. Bir şirketin hedefi Hatay’ı ayağa kaldırmak değilse biz buna izin vermeyeceğiz. Yayladağı’nın %11’inde çalışılmış. Biz göç vermeyeceğiz diyoruz ama bunlar devam ederse vatandaşın geçim kaynakları bitecek. Asıl rezerv taş ocakları değil. Hatay’ın tıbbi aromatik bitkilerinin çoğunluğu %65’i Yayladağı’nda. Biz açılan taş ocaklarına saygı duyuyoruz. Ama bazı firmalar geçici ruhsatla is yapmaya kalkıyor. 54 bin dönümlük alandan bahsediyoruz. 2008’de alınan milli güvenlik kurulu kararı ile Hatay’da Hazine arazisinin şahıslara satışı yasak. Bizim kanuna aykırı davranmamızı bekliyorlar. Bu firmalardan hiçbiri belediyemize bir soru dahi sormadı. Bu arazilerde Sanayi sitemiz, defne sahaları var. Ben buranın şehri eminiyim. Ben ilçemi koruyamazsam o koltukta oturmamın manası yok. Bu firmalar bize sorsa biz gereğini yaparız. Biz ilçenin %10’unu taş ocaklarıyla katlayıp göç veremeyiz. Buralarda normal rezervinin üzerinde çalışma var. Bireysel şirketlere davamızı da açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız da Enerji Bakanımız da bizi görecek ve bizimle hareket edecek diye düşünüyorum. Bu konuda vatandaşımızın şikâyetleri var. Bu alanlarda mekânsal planlama ve stratejik planlarımız var. Vatandaşın mülkiyeti ve yaşama hakkı var. Esas zenginlik kırma taş değil tıbbi aromatik bitkilerdir. Bu konuda 7 projemiz var. Şu kaynakları tarım ve hayvancılık var. Kültür varlıkları var. Bunun için diyoruz ki bize de sorun. İlçedeki rezerv Hatay’ı değil Türkiye’yi ayağa kaldırmaya yeter. Buna izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.
YAYCI: İSTİSMARCILARA CUMHURBAŞKANIMIZ DA DUR DİYECEKTİR
Fahri Yayladağılı olarak ilçenin sorunlarının kendisini de yakından ilgilendirdiğini kaydeden emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin en güney ucunda ilçenin %11’ine tekabül eden alandaki izinsiz maden aramalarına geçit verilmemesi tarafında olduğunu belirtti. Bu konudaki çalışmalarında Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’ın yanında olacaklarını ve seslerini duyurmak için mücadele edeceklerini kaydeden Yaycı yaptığı konuşmada; “Ben büyük Atatürk’ün şahsi meselem dediği Hatay’da bulunmaktan memnunum. Yayladağı’nın fahri hemşehrisiyim. Yayladağı’nın stratejik konumu bizim için önemli. Hem mavi vatan hem de Bayırbucak Türkmenleri ile komşu. Yayladağı’nda silahsız bekçilerin artması konusunda elimizden geleni yapmalıyız. Başkanımız iktidarın temsilcisi ama kendisi sadece kendisine oy verenlerin değil herkesin Belediye Başkanı. Benim siyasi görüşüm yok. Halkımızın, devletimizi yönetenlerin tavrı takdire şayandır.
“BELEDİYE BAŞKANIMIZIN MÜCADELESİNDE YANINDAYIZ”
Hatay’daki deprem dünya tarihinde yok. Etkilediği alan Yunanistan’dan hissedildiği alan ise Almanya’dan büyük. Çok şükür halkımızın destekleriyle birlik bütünlüğüyle bu süreç aşıldı. Böyle bir birliktelik hiçbir yerde yok. Devlet millet elele Hatay’ı ayağa kaldırmak için elinden geleni yapıyor. Burada yapılanları takdirle karşılıyorum. Yayladağı Hatay’ın ayağa kalkması için dağlarını tepelerine hizmete açmıştır. Buna itirazımız yok. Çünkü Hatay ayağa kalkmalıdır. Ama belediyeden izin almadan çed raporu alınmadan fosfat, altın aramaya kalkarsan, bu istismar olur. O zaman da halk ve Belediye Başkanı haykırır. Bu suistimaller öyle bir yere vardı ki ilçe yüz ölçümünün %11’i arama sahası ilan edildi. Askeri radarın olduğu yere 300 metre mesafede çalışma yapılıyor. Bu alanların içerisinde camiler, türbeler, okullar, endemik bitkiler var. Burada kamu faydası değil kamu zararı oluşturuyor. Bu istismarcılara Cumhurbaşkanımızın da Enerji Bakanımızın da dur diyeceğine inanıyorum. Türkiye’nin en güney ucundaki Karamağara’ya kadarki alan bu sınır içinde. Bu konudaki mücadelesinden dolayı çevre, halk ve ilçesinin haklarını savunan Belediye Başkanımız Mehmet Yalçın’ı tebrik ediyor, bu mücadelesinde sonuna kadar yanında olacağımı belirtiyorum” şeklinde konuştu.
ERDEM: HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ
Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’ın ilçesi için ortaya koyduğu mücadelenin takdire şayan olduğunu kaydeden geçmiş dönem milletvekili Arzu Erdem ise; “Ben de Malatya’lıyım. Hepimizin kaybı çok büyük. Açılmış olan yaraların nasıl sarıldığını görüyoruz. Bu acıyı hep birlikte saracağız. Belediye başkanımızın Yayladağı üzerinde kurduğu koruyucu tavır çok önemli. Her bölgenin ekonomik lokomotifleri var. Bu bölgenin de tıbbi aromatik bitkileri var. Bu çalışmaların sürdürülmesi adına bitkilerin nerede yetiştiği, nereden toplandığı bilgilerine belediyemiz vakıf. Burada verilen izinlerin denetlenmesi lazım. Çalışma hızlı ilerliyor. Ama suistimalciler bu noktada ortaya çıkıyor. Bu noktada sağduyunun devreye girmesi gerekiyor. Denetimlerin planlamanın en iyi şekilde yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Sayın Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi hep birlikte yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.
OTUZBİR: HAKLI DAVASINDA BASIN OLARAK MEHMET YALÇIN’IN YANINDAYIZ
Hatay Basın Cemiyeti Başkanı Hikmet Otuzbir de ziyaretlerinden dolayı Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’a, emekli Tümamiral Cihat Yaycı’ya ve geçmiş dönem milletvekili Arzu Erdem’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek; “Sayın belediye başkanımızın çalışmalarını basın olarak yakından takip ediyor ve takdirle karşılıyoruz. Bizler basın mensupları olarak her zaman doğrunun ve haklının yanında olmaya devam edeceğiz. Bu konuda da sayın Belediye Başkanımızın davasında sonuna kadar yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.Açıklamaların ardından Başkan Yalçın, Yaycı Paşa ve geçmiş dönem Milletvekili Arzu Erdem basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Program sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.